MikaLamminp

My name is Prince

  • Prince muistetaan parhaiten albumistaan ja elokuvastaan Purple Rain.
    Prince muistetaan parhaiten albumistaan ja elokuvastaan Purple Rain.

Harva artisti jakaa niin vahvasti mielipiteet kahtia kuin Prince. Toisten mielestä hän on nero, toisten mielestä teennäinen ja pervo. Oli miten oli, hän kyllä ansaitsee vakavaa huomiota osakseen. Jokaisella vuosikymmenellä on joku joka tietää missä mennään ja kulkee aina hiukan muiden edellä. 1980-luvulla se mies oli mustan musiikin ruhtinas Prince Rogers Nelson (1958-2016).

Princen kolmas albumi Dirty Mind (1980) oli se levy johon 1970-luku päättyi. Ylpeämpää läpimurtoa ei ollut ennen nähty. Levy oli ennenkokemattoman raaka niin sisällöltään (insestiä, suuseksiä ym.) kuin soundeiltaan; asteikko ulottui uuden aallon rokista vastustamattomiin tanssijamitteluihin. Huikeimmat kappaleet olivat "When You Were Mine" ja "Party Up".

Purple Rain (1984) muodostui Princen läpimurroksi myös Euroopassa. Tällä levyllä hän soittaa ensimmäistä kertaa täyden bändin kanssa (aikaisemmilla levyillään hän soitti itse lähes kaiken). Nyt hän rokkaa kovemmin, unelmoi enemmän ja jättää funkin taakseen. Nimikappaleen lisäksi "When Doves Cry" kuuluu hänen uransa kruununjalokiviin. "Purple Rain" kuultiin Helsingissäkin kun peruttujen keikkojen ennätystä hallussaan pitävä artisti viimein vaivautui Suomeen 21. heinäkuuta 2011. 

Kolmas pääteos Sign o' the Times (1987) on se levy jolla kaikki Princen puolet ovat täydellisimmässä tasapainossa: päällekäyvä funk, tarttuva pop, ylväs rock ja herkät balladit. Levy on alusta loppuun silkkaa juhlaa, mutta suurimmat hetket koetaan kappaleissa "The Cross", "U Got the Look" ja "Housequake". Kaksi viimeksi mainittua kuultiin Helsingissäkin.

1990-luvulla Prince joutui vähän sivuraiteille. Omaa juttuaan se teki loppuun saakka mutta enää sitä ei kovin moni jaksanut seurata. Vannoutuneillekin faneille olivat liikaa yli kolmituntiset tai  pelkästään 15-minuuttisista instrumentaalibiiseistä koostuneet levyt sekä uskonnollinen herätys, joka johti uppo-outoon albumiin The Rainbow Children (2001). Kyllähän se svengasi paremmin kuin Vartiotorni, mutta monet hyvätkin biisit pilasi niiden välissä ja usein päälläkin puhuva outo ääni. Jumalan ääni se kai oli olevinaan, mutta lähinnä se kuulosti Tähtien sodan Darth Vaderiltä.

Ihme kyllä Prince palasi huipulle albumeilla Musicology (2004) ja 3121 (2006). Jälkimmäinen oli Princen ensimmäinen USA:n albumilistan ykkönen sitten vuoden 1989. Livenä mies oli aina huikeassa vedossa, sen saattoi nähdä ja kuulla Helsingissäkin. Hupaisaa muuten, että kun keikkaa seuraavana päivänä kävin soitinkauppa F-musiikissa, satuin kuulemaan kahden myyjän keskustelun: "Et ikinä arvaa kuka kävi täällä eilen ostamassa kitaran!" "No kuka?" "Prince!" Madonna taisi muuten samoihin aikoihin myös olla Helsingissä keikalla, ja hänetkin oli joku bongannut shoppailemasta. Kumpikin osti jotain omalle musiikille olennaista: Prince kitaran ja Madonna mikroshortsit.

Amsterdamissa sattui sopivasti olemaan laaja Prince-näyttely, kun kävin siellä viikko sitten. Siellä oli kitaroita ja esiintymisasuja ja videoita ja ties mitä, ja kuulokkeista saattoi kuunnella englanninkielistä selostusta jokaisen vitriinin kohdalla. Lisätietoja näyttelystä löytyy täältä:

www.mynameisprince.amsterdam

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Otsikko on peräisin Prince and the New Power Generationin biisistä "My Name is Prince" (1992). Tällä nimellä kulki myös se näyttely, jota kävin katsomassa Amsterdamissa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

“If Michael was the King of Pop, Prince should be the Emperor. Prince fought for his artistic freedom. He didn’t allow anyone or anything to get in his way. By following his own path, Prince took music to a whole other place, like the Beatles did. He wanted to change the way things were, like Marvin Gaye did. When you do that, you have to be very sure of yourself.” (Stevie Wonder)

https://hypebeast.com/2016/5/stevie-wonder-prince-...

Puheenaiheeseen liittyvää

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset