MikaLamminp

My name is Prince

  • Prince muistetaan parhaiten albumistaan ja elokuvastaan Purple Rain.
    Prince muistetaan parhaiten albumistaan ja elokuvastaan Purple Rain.

Harva artisti jakaa niin vahvasti mielipiteet kahtia kuin Prince. Toisten mielestä hän on nero, toisten mielestä teennäinen ja pervo. Oli miten oli, hän kyllä ansaitsee vakavaa huomiota osakseen. Jokaisella vuosikymmenellä on joku joka tietää missä mennään ja kulkee aina hiukan muiden edellä. 1980-luvulla se mies oli mustan musiikin ruhtinas Prince Rogers Nelson (1958-2016).

Princen kolmas albumi Dirty Mind (1980) oli se levy johon 1970-luku päättyi. Ylpeämpää läpimurtoa ei ollut ennen nähty. Levy oli ennenkokemattoman raaka niin sisällöltään (insestiä, suuseksiä ym.) kuin soundeiltaan; asteikko ulottui uuden aallon rokista vastustamattomiin tanssijamitteluihin. Huikeimmat kappaleet olivat "When You Were Mine" ja "Party Up".

Purple Rain (1984) muodostui Princen läpimurroksi myös Euroopassa. Tällä levyllä hän soittaa ensimmäistä kertaa täyden bändin kanssa (aikaisemmilla levyillään hän soitti itse lähes kaiken). Nyt hän rokkaa kovemmin, unelmoi enemmän ja jättää funkin taakseen. Nimikappaleen lisäksi "When Doves Cry" kuuluu hänen uransa kruununjalokiviin.

"When Doves Cry" oli ensimmäinen kappale, jonka Princeltä kuulin. Se kolahti heti. Se kuulosti joltain ihan uudelta ja samaan aikaan siltä, kuin se olisi ollut maailmassa ikuisesti ja tulisi aina olemaan. Samoin kävi seuraavalta albumilta kuulemani kappaleen "Paisley Park" kanssa. Sitten menin katsomaan elokuvan Purple Rain, kun se vihdoin tuli myös Kurikan Kinoon. Ajattelin että onneksi kuulin tätä ensin radiossa ja sitten vasta näin tyypin, joka meikkasi ja ajoi korkokengät jalassa moottoripyörällä. Luoja miltä se näytti! Kuin parittaja ja prostituoitu samassa paketissa. Tuon näköiseltä kaverilta en ikinä ostaisi käytettyä moottoripyörää, mutta ...

Prince and the Revolution oli huikea bändi, ja Music from Purple Rain oli sen kolmesta levystä ensimmäinen ja rokkaavin. Se ei ole niin funk kuin Princen kolme edellistä levyä olivat, eikä niin hienostunut kuin neljä seuraavaa, mutta kaikilla oli mukana mustille ominainen kirkkomeininki. Tosin Revolutionissa soittaneen Wendy Melvoinin mielestä Princen teologiset pohdinnat olivat pelkkää showbisnestä. "En kokenut asiaa omakseni. Mutta osa homman kauneudesta piili siinä, että tuolloin bändiin kuului juutalaisia, meksikolaisia, mustia, valkoisia, homoja ja heteroita. Kaikilla oli mielipiteensä, joita suvaittiin ja vaalittiin."

Sama monikulttuurisuus oli Princessä itsessäänkin. Muistaakseni hän sanoi joskus, että hänessä on puolet mustaa, kolmasosa valkoista ja kolmasosa meksikolaista. Ainakaan matemaatikkoa hänessä ei siis ollut yhtään.

Kaikkien rajojen ylittäminen Princessä oli vielä silloinkin tallella, kun hän vihdoin kaikkien viime tipassa peruttujen keikkojen jälkeen tuli Helsinkiin 21.7.2011 viimeisen bändinsä 3rdEyeGirl kanssa. Maailmassa on nähty monta bändiä, joissa hemaiseva nainen on keulakuvana ja miehet soittaa taustalla. Tässä bändissä hemaiseva mies oli keulakuvana ja naiset soitti bändissä. Ja hyvin soittikin, niin kuin Princen bändeissä aina. Jos ei pistänyt parastaan, mies saattoi korvata sellaisen muusikon itse koska hyvänsä ainakin levyllä. Ja tottakai "Purple Rain" kuultiin myös tällä keikalla, samoin tämän albumin biisit "take me with u" ja "Baby I'm a Star".

Kolmas pääteos Sign o' the Times (1987) on se levy jolla kaikki Princen puolet ovat täydellisimmässä tasapainossa: päällekäyvä funk, tarttuva pop, ylväs rock ja herkät balladit. Levy on alusta loppuun silkkaa juhlaa, mutta suurimmat hetket koetaan kappaleissa "The Cross", "U Got the Look" ja "Housequake". Kaksi viimeksi mainittua kuultiin Helsingissäkin.

1990-luvulla Prince joutui vähän sivuraiteille. Omaa juttuaan se teki loppuun saakka mutta enää sitä ei kovin moni jaksanut seurata. Vannoutuneillekin faneille olivat liikaa yli kolmituntiset tai  pelkästään 15-minuuttisista instrumentaalibiiseistä koostuneet levyt sekä uskonnollinen herätys, joka johti uppo-outoon albumiin The Rainbow Children (2001). Kyllähän se svengasi paremmin kuin Vartiotorni, mutta monet hyvätkin biisit pilasi niiden välissä ja usein päälläkin puhuva outo ääni. Jumalan ääni se kai oli olevinaan, mutta lähinnä se kuulosti Tähtien sodan Darth Vaderiltä.

Ihme kyllä Prince palasi huipulle albumeilla Musicology (2004) ja 3121 (2006). Jälkimmäinen oli Princen ensimmäinen USA:n albumilistan ykkönen sitten vuoden 1989. Livenä mies oli aina huikeassa vedossa, sen saattoi nähdä ja kuulla Helsingissäkin. Hupaisaa muuten, että kun keikkaa seuraavana päivänä kävin soitinkauppa F-musiikissa, satuin kuulemaan kahden myyjän keskustelun: "Et ikinä arvaa kuka kävi täällä eilen ostamassa kitaran!" "No kuka?" "Prince!" Madonna taisi muuten samoihin aikoihin myös olla Helsingissä keikalla, ja hänetkin oli joku bongannut shoppailemasta. Kumpikin osti jotain omalle musiikille olennaista: Prince kitaran ja Madonna mikroshortsit.

Amsterdamissa sattui sopivasti olemaan laaja Prince-näyttely, kun kävin siellä viikko sitten. Siellä oli kitaroita ja esiintymisasuja ja videoita ja ties mitä, ja kuulokkeista saattoi kuunnella englanninkielistä selostusta jokaisen vitriinin kohdalla. Lisätietoja näyttelystä löytyy täältä:

www.mynameisprince.amsterdam

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Otsikko on peräisin Prince and the New Power Generationin biisistä "My Name is Prince" (1992). Tällä nimellä kulki myös se näyttely, jota kävin katsomassa Amsterdamissa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

“If Michael was the King of Pop, Prince should be the Emperor. Prince fought for his artistic freedom. He didn’t allow anyone or anything to get in his way. By following his own path, Prince took music to a whole other place, like the Beatles did. He wanted to change the way things were, like Marvin Gaye did. When you do that, you have to be very sure of yourself.” (Stevie Wonder)

https://hypebeast.com/2016/5/stevie-wonder-prince-...